KRACK ZAG KEERPUNT IN AUSTRALIë 2022: 'MOEILIJKSTE MAAR OOK MOOISTE MOMENT VAN VORIG SEIZOEN'

Mike Krack haalt herinneringen op aan Melbourne in 2022, nu de volgende editie van de Grand Prix in Australië weer voor de deur staat. Destijds ging het een stuk minder goed bij Aston Martin en waren zij na Melbourne nog het enige team zonder punten op de teller. Wel was dat weekend het keerpunt voor Aston Martin: 'Anders zouden we niet zijn waar we nu zijn', constateert Krack bij Motorsport-Total.com.

Er is een groot verschil te zien tussen het Aston Martin-team in 2023 en het Aston Martin-team vorig jaar. Nog maar twaalf maanden geleden lag het team letterlijk in puin, maar nu staan ze tweede in het klassement en hebben ze al twee podiumplaatsen behaald. Het keerpunt kwam volgens teambaas Krack in Australië vorig jaar, ondanks dat de race toen niet slechter had kunnen verlopen.

Aston Martin zag er twaalf maanden geleden heel anders uit

In 2022 had Aston Martin nog geen enkel punt behaald toen ze aankwamen in Melbourne. Na de Grand Prix in Australië stond de teller nog steeds op nul. Het was een verschrikkelijk weekend voor de renstal. In de derde training gingen beide bolide's kapot. De monteurs kregen de auto's weer op tijd werkend voor Lance Stroll en Sebastian Vettel om deel te nemen aan de kwalificatie, maar Stroll kwam in botsing met Williams-coureur Nicholas Latifi en kwam dus niet ver. Vettel kwam ook niet voorbij Q3 en startte als zeventiende.

Er was alsnog hoop dat alles rechtgezet kon worden tijdens de race, maar dat was tevergeefs. Voor Vettel eindigde de race na 22 ronden doordat hij tegen de muur spinde. Stroll kon wel de race afmaken, maar kwam binnen op de twaalfde plek en bracht daardoor wederom geen punten mee naar huis. Na afloop was Aston Martin het enige team dat nog geen punten had.

Krack: 'Het was nodig om op het punt te komen waar we nu zijn'

Volgens Krack betekende dit het keerpunt van Aston Martin. 'Het was een heel moeilijk moment', vertelt de teambaas, terugkijkend naar de zware gesprekken die achteraf zijn gehouden, 'maar het is denk ik ook het mooiste moment dat we als team samen hebben gehad.' Volgens Krack waren de open gesprekken nodig om het team een nieuwe weg in te laten slaan.

'Het was natuurlijk ook mogelijk geweest dat het hele team zou opgeven en uit elkaar zou vallen, maar dat is niet gebeurt', stelt Krack. 'Vanaf toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we besloten dat we ons omhoog zouden werken.' En hebben ze ook zeker gedaan. Het bleek het keerpunt voor Aston Martin. Bij de eerst volgende race in 2022, in Imola, eindigden beide auto's meteen in de top 10.

Het 2022-seizoen werd afgesloten op de zevende plek in het klassement. Een stuk hoger dan aanvankelijk werd verwacht na de desastreuze start van het seizoen. Krack is blij om te zien dat het team nu beter presteert. 'Als die race niet zo was verlopen als hoe het gegaan was in Melbourne vorig jaar, waren we niet waar we nu zijn', constateert de teambaas. 'Nu nog afwachten of we deze keer wel de auto's heel houden in Melbourne.'

2023-03-22T10:04:58Z dg43tfdfdgfd